boernecafeer-rigshospitalet

Rigshospitalet åbner børnecaféer med frivillige

30.05.2016

I torsdags åbnede Rigshospitalet to nye børnecaféer for indlagte børn og søskende. Projektet er støttet af Egmont Fonden. 

I torsdags åbnede Rigshospitalet to nye børnecaféer for indlagte børn og søskende. De nye børnecaféer, som er støttet af Egmont Fonden, er blevet en realitet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Ungdommens Røde Kors.  I de nye børnecaféer kan indlagte børn og deres søskende få et frirum fra sygdom og behandling og være sammen med andre børn om noget helt andet - kun på børnenes præmisser! Her er der ingen læger og sygeplejersker, men selskabet består af engagerede unge frivillige. 

På børnenes præmisser med frivillige engagerede unge
Børnecaféerne er åbne hver onsdag fra kl. 16.30 – 18.00 og hver søndag fra kl. 13 – 15. Her vil frivillige fra Ungdommens Røde Kors stå klar til at lege, hygge, spille spil eller bare snakke og gå en tur med børnene. 30 frivillige i alderen 23–35 år står klar til at bemande caféerne med 2-3 frivillige pr. gang. Alle de unge har gennemgået en uddannelse for at kunne være på Rigshospitalet sammen med syge børn. 

”Mange af de børn, der er indlagt på Rigshospitalet, er indlagt i lang tid og mange gange i løbet af deres barndom. De går gennem mange procedurer på en dag. Og dagene kan være lange. Børnecaféerne vil give et kærkomment pusterum og fokuserer kun på leg og aktiviteter med barnet på barnets præmisser,” siger en af initiativtagerne til børnecaféerne på Rigshospitalet, leder af BørneUngeProgrammet og leder af Ungdomsmedicinsk Videnscenter, Charlotte Blix.

”Vi ved, at de unge, der melder sig det frivillige arbejde, er dybt engagerede. Vi er taknemmelige og imponerede over, at de i en travl hverdag med uddannelse og studenterjobs vil prioritere deres fritid for at give børnene en hyggestund,” fortæller hun. 

Ønske fra børn og forældre bliver til virkelighed
Ønsket om børnecaféerne kommer fra en række brugerundersøgelser i Juliane Marie Centret på Rigshospitalet, hvor både forældre og børn påpeger, at eftermiddagstimerne og weekenderne på hospitalet er det værste:

”Eftermiddagstimerne er kedelige. De fleste af aktiviteterne er lukkede; klovnene, pædagogerne, biblioteket osv. Den dér 9-16 logik dominerer det hele. Men det er jo om eftermiddagen og aftenen, at man har brug for underholdning. Formiddagstimerne går med stuegang og alt det praktiske,” fortæller en forælder (mor til en 7-årig) i en af brugerundersøgelserne fra Juliane Marie Centret. 

Børn er børn – også når de er syge
Målet med børnecaféerne er at sikre, at de indlagte børn får en pause fra sygdom og behandling, hvor alt foregår på deres betingelser. 

”Vi ved, at alvorligt syge børn har brug for at føle, at de lever et 'normalt' børneliv og kan indgå i fællesskaber, der ikke handler om sygdom, men om at være barn, med de drømme og muligheder, der følger med. Det er positivt, at der nu bliver skabt et frirum, hvor man kan få lov til at være barn, skubbe sygdommen lidt i baggrunden og være sammen med andre børn. Vi håber, at resten af landet vil lade sig inspirere”,” siger Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration. 

Børnecaféerne på Rigshospitalet indgår i programmet Plads til Livet, som er et partnerskab mellem Egmont Fonden og Ungdommens Røde Kors.