05.09.2018
Uanset hvor børn og unge med en alvorligt syg forælder bor i landet, er det med et nyt tilbud om webbaseret behandling nu muligt at få hjælp.
Mindst 22.000 børn og unge oplever hvert år, at en forælder bliver alvorligt syg. Men en stor del af dem får ikke den hjælp, de har brug for. I alt har mere end 15 procent af alle børn og unge brug for professionel hjælp.
Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed (SFI), hvor mere end 10.000 børn og unge i alderen 12 til 19 år har deltaget.
Ifølge undersøgelsen er de unge pårørende så belastet af deres forældres sygdom, at de uden kvalificeret hjælp risikerer alvorlig mistrivsel, forstyrrelser i udviklingen og omfattende problemer med deres hverdag, venner og skolegang.
I samarbejde med Egmont Fonden og Liljeborgfonden vil det nationale sorgcenter Børn, Unge & Sorg sikre, at alle udsatte børn og unge får adgang til en gratis, landsdækkende hjælp. Det sker gennem det webbaserede tilbud ’Er Du Okay’. Tilbuddet vil forløbe over de næste tre år.
"For første gang nogensinde er det nu muligt at tilbyde unge med alvorligt syge forældre hjælp gennem webbaseret støtte og terapi. Det er et stort skridt, da de unge pårørende nu kan få kvalificeret hjælp, uanset hvor i landet de bor. Det har ikke tidligere været en mulighed", siger Henriette Christiansen, som er direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration.
Onlinehjælp er lige så godt som face-to-face
En af udfordringerne, når ens forælder rammes af en alvorlig sygdom, er ensomhed. To ud af tre unge pårørende kender til følelsen, mens det er tilfældet for knap halvdelen af de unge med raske forældre. Samtidig viser undersøgelsen, at dobbelt så mange unge pårørende – 13 procent mod seks procent i gruppen af unge med raske forældre – har ensomhed massivt inde på livet.
"For rigtig mange børn og unge går tilværelsen i stå, når en mor eller far rammes af alvorlig sygdom. Belastningen kan stå på i mange år, og følgevirkningerne kan vare hele livet", siger direktør i Børn, Unge & Sorg, Preben Engelbrekt.
Vi har derfor brug for flere og nye indsatser, der sikrer professionel hjælp, men som også giver de unge mulighed for at møde andre unge i samme situation. Og det er netop hvad vores nye tilbud ’Er Du Okay?’ kan sikre.
"For at nå ud til de unge pårørende viser internationale erfaringer, at kvalificeret, online behandling har en lige så god effekt, som hvis forløbet foregik ansigt til ansigt", fortæller Henriette Christiansen. "Vi glæder os derfor til at se det afprøvet i Danmark".
400 pårørende teenagere fra hele landet kan i projektperioden få hjælp i form af webbaseret støtte og terapi. På kampagnesitet www.erduokay.dk kan alle unge pårørende finde viden, gode råd, genkendelse og ikke mindst teste om de har brug for professionel hjælp.