Egmont Fonden fædrebarsel Michael
Foto: Tomas Bertelsen

Jeg har fået selvtillid som far

09.07.2022

En god fædregruppe og engagerede sundhedsplejersker hjalp Michael til at stortrives i farrollen, som han med egne ord ”drønede ind i som en 20-årig rod.”

Michael var komplet uforberedt på farrollen, da hans første datter, Lilly, blev født for to år siden.

Han deltog i gaderæs hver weekend, tog med vennerne på fodboldture rundt i landet og gik ikke af vejen for et slagsmål.

– Jeg var med til scanning og jordemoderbesøg før fødslen. Alligevel gik jeg fra fuld smadder til totalt stopklods, da Luna blev født. Det skift til at blive far er jeg dybt taknemmelig for, for jeg er bare så glad for hende. Men det var også meget voldsomt, og jeg havde brug for al den hjælp, jeg fik.

FÆDRE MED NUL ERFARING
Han talte ikke dengang med sine venner om at være blevet far. De kunne ikke sætte sig ind i det, følte han. Det kunne til gengæld de øvrige deltagere i en fædregruppe, han kom med i. Gruppen er del af indsatsen ”Familien i Vækst”, et tilbud i Thisted Kommune til unge og udsatte førstegangsforældre med behov for støtte i den tidlige nære tilknytning til barnet. 

– Det var rent ud sagt fantastisk at være med i en fædregruppe og møde andre unge, der også lige var blevet far og havde samme erfaring – det vil sige nul. Fædregruppen mødtes blandt andet om at spille fodbold og sad i en skov med bål og delte erfaringer og tips om at få deres børn til at sove og den slags, fortæller Michael:

– Vi kunne også brokke os lidt over vores koner og kærester. Det var rart at tale om alt, og vi havde det helt vildt sjovt.

Han og Lilly og resten af fædregruppen deltog også i babysvømning – igen uden mødre. Michael fik et stort løft til selvtilliden ved at stå der i svømmehallen med Lilly, husker han.

– Det var et enormt selvtillidsboost at mærke, at jeg faktisk godt kunne klare det, uden at Lillys mor behøvede at være indblandet og lige kunne tage over.

FAR ER MIT FORBILLEDE
Fædregruppens sammenkomster var arrangeret af den kommunale sundhedspleje, som også deltog i møderne. I det hele taget oplevede Michael at få støtte fra ”vanvittigt dygtige sundhedsplejersker”.

– Vi havde især én sundhedsplejerske, Merete, som virkelig spurgte ind til mig, og hvordan jeg havde det, og det var jeg super glad for. Jeg følte nærmest, at jeg kunne ringe døgnet rundt.

Lillys mor var også kun 20 år, da Lilly blev født, og havde ikke lyst til en almindelig mødregruppe sammen med mødre, der var ældre og mere erfarne. Hun kom derfor i en mødregruppe med andre unge mødre via tilbuddet Familien i Vækst, der også arrangerede babysang, hvor Michael og fædregruppens øvrige medlemmer sammen med deres børn og mødrene sang om og til deres babyer.

– Det var ret rørende at sidde i en kreds og sanse og synge sammen om vores børn. Bedsteforældre var også velkomne til babysang, og min far var med engang. Han er et vigtigt far-forbillede for mig. Det var altid ham, jeg tumlede rundt med, mens min mor tog sig af det praktiske, så jeg sigter tit efter at gøre som ham som far, og Lilly elsker sin farfar.

FRA MORSYG TIL FARS PIGE
At deltage i ’Familien i Vækst’ har været et kæmpe rygstød for ham som far og har gavnet hele familien, vurderer Michael:

– Det har styrket både mig, min kone og ikke mindst vores piger. Jeg vil næsten påstå, at det har gjort mig til et nyt menneske, og jeg synes helt sikkert, at alle kommuner burde have sådan et tilbud til både mødre og til førstegangsfædre, som måske ikke har så meget selvtillid i farrollen.

Den erhvervede selvtillid som far betød, at Michael tog det ret roligt, da Lilly på et tidspunkt kun ville have sin mor.

– På et tidspunkt var Lilly mest knyttet til sin mor, men fordi jeg havde fået selvtillid som far, blev jeg ikke urolig og tænkte, at jeg ikke duede. Jeg sørgede for at forblive nærværende og greb så chancen, hver gang Lilly ville mig, og nu er hun nærmest fars pige, siger han og ler.

Michael så ingen grund til at tage mere barsel med Lilly end de to uger lige efter fødslen. I dag ser han anderledes på fædrebarsel:

– Da jeg fik Lilly, så jeg det som mit vigtigste bidrag til hende og familien, at jeg gik på arbejde og tjente penge, da det er mig, der tjener mest. Jeg arbejdede langt væk, da hun var helt lille, og savnede hende helt vildt. Nu er jeg åben for, at vi kan omprioritere vores økonomi, så jeg får mere barselstid med vores nyfødte, Luna. Jeg forstår, hvor værdifuld den tid er for mig og for hende.