skilsmissevindue

Hvert 10. barn: Min skyld, at mor og far skal skilles

05.01.2016

Følelser af skyld og forvirring tynger mange børn i tiden efter deres forældres skilsmisse, viser rapporten ”Mine forældre skal skilles. Så vidt jeg forstår” som Børns Vilkår og Egmont Fonden står bag. 

Alene i 2014 oplevede 26.000 børn, at deres forældre flyttede fra hinanden. En stor del af disse børn er tynget af skyld og forvirring over forældrenes skilsmisse: Hvert 10. skilsmissebarn oplever, at det er hans eller hendes skyld, at forældrene skal skilles og hvert 3. børn føler sig forvirret. Det viser tal fra Epinion i en ny rapport som Børns Vilkår og Egmont Fonden står bag. 

”Ud af samtalerne på BørneTelefonen kan vi se, at mange børn ikke rigtig ved, hvorfor forældrene skal skilles. Enten har børnene fået en forklaring, de ikke kan forstå, eller også har de ingen forklaring fået. Uden forklaring begynder barnet at spekulere, og børn kan opleve, at det er deres skyld, at familielivet skal brydes op – ofte den absolut sidste tanke, forældre ønsker, at deres børn skal have,” forklarer direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl. 

For et barn er en skilsmisse aldrig "normal"
Rapporten giver et unikt indblik i, hvordan det er at være barn, når mor og far bliver skilt fordi BørneTelefonen hos Børns Vilkår jo netop fungerer som ventil for det, man ikke kan sige til sine forældre. 

”At blive skilt bliver i dag betragtet som normalt. Men for børnene er en skilsmisse aldrig ”normal” og mange børn føler sig meget alene med deres tanker. Den viden, der lægges frem i rapporten, er derfor væsentlig for de mange forældre, der ønsker at hjælpe deres børn bedst muligt i forbindelse med skilsmissen,” siger Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration.

Samtidig med offentliggørelsen af rapporten, giver Børns Vilkår og Egmont Fonden børnenes stemmer liv i kampagnen #skiltmedbørn, som har til formål at give forældre bedre indsigt i, hvad børn tænker i skilsmisser. På skiltmedbørn.dk kan forældre få gode råd til, hvordan skilsmissen bliver så børnevenlig som muligt.  

Rapporten ”Mine forældre skal skilles. Så vidt jeg forstår” og kampagnen #skiltmedbørn er en del af partnerskabet mellem Børns Vilkår og Egmont Fonden. Partnerskabet indebærer en bevilling fra Egmont Fonden på 25 mio. kr., og løber fra 2014 til 2018.