skilsmissevindue

Hollandsk model skal hjælpe skilsmissebørn

12.10.2016

Innovativt skilsmisseprojekt i Ballerup Kommune skal hjælpe børn, der er ramt af konfliktfyldte skilsmisser. Inspirationen kommer fra Holland.

Næsten hvert andet ægteskab i Danmark ender i skilsmisse. En skilsmisse kan være hård at komme igennem, ikke mindst for børnene, hvor forløbet kan sætte sig dybe spor. 
Ballerup Kommune ønsker at hjælpe og sætte yderligere fokus på børnene og har netop modtaget støtte fra Egmont Fonden til at starte et nyt innovativt skilsmisseprojekt efter en hollandsk model.

Projektet henvender sig til skilsmissebørn på op til seks år og deres forældre. Det er helt unikt at arbejde med så unge børnegrupper her i Danmark, og der kendes ikke til lignende skilsmissegrupper herhjemme.

Derfor ønsker Ballerup Kommune og Egmont Fonden at bidrage med vigtig viden på dette område.

- Der er et stort behov for at opbygge viden om og udvikle metoder til, hvordan skilsmissebørn i førskolealderen bedst støttes også i de konfliktfyldte skilsmisser. Vi finder det perspektivrigt at sætte ind i forhold til de helt små børn og deres forældre. Vi tror, at en tidlig investering er en god investering, siger Henriette Christiansen, der er direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration.

- Når forældre går fra hinanden, påvirker det børnene. Forskningen viser endda, at det kan påvirke dem i rigtig mange år efter selve skilsmissen – både socialt og fagligt. Hollands erfaringer kan være banebrydende, fordi de nytænker måden at lave skilsmissegrupper på. Det ønsker vi at afprøve i dansk kontekst og vores mål er et nå børnene helt tidligt, så den negative påvirkning bliver mindre end den ellers ville have været. Vi glæder vi os til at komme i gang og skabe ny dansk viden på området, siger Anne Vang, der er direktør i Ballerup Kommune.

Børnenes følelser er en øjenåbner
Projektet er bygget op som gruppeforløb for både børn og forældre, og samspillet mellem børne- og forældregrupperne er det, der skal skabe de gode resultater. I grupper skal børnene blandt andet lave tegninger, skuespil, fotos, plancher og lignende, der symboliserer deres følelser efter forældrenes skilsmisse.

 Kreationerne bliver efterfølgende vist til forældrene, så de kan få indblik i børnenes oplevelser. Erfaringerne fra Holland viser, at det er en øjenåbner, da forældrene nu kan se, hvordan deres hverdagskonflikter påvirker børnene.
Egmont Fonden har tildelt 1,6 millioner kroner fordelt på tre år til det nye projekt.