Flygtningeguide ukraine
Røde Kors

Egmont Fonden støtter guide til ukrainske forældre og deres børn

25.04.2022

Forældreguide skal klæde ukrainske flygtningeforældre i Skandinavien på til at hjælpe deres børn godt igennem tiden efter flugt, barske oplevelser og ankomst til et helt nyt land. Med støtte fra Egmont Fonden kan Røde Kors nu målrette og udbrede forældreguiden til ukrainske flygtningefamilier i hele Skandinavien.

Tusindvis af børn fra Ukraine er netop ankommet til Danmark, langt de fleste med deres mødre, efter en barsk tid og en brat flugt. Børn kan have mange måder at reagere på, og det er ofte vanskeligt at håndtere for forældre, der selv kan være overvældet og chokeret over alt det, der er sket.

Derfor har Røde Kors – med støtte fra Egmont Fonden – netop fået oversat den eksisterende ”Guide til flygtningeforældre” til ukrainsk, sådan at de nyankomne forældre kan få hjælp og vejledning på deres eget sprog. Med guiden får de og andre voksne nem og hurtig adgang til gode råd om børnenes reaktioner på dramatiske livsbegivenheder som krig og flugt.

Guiden er udarbejdet af nogle af Europas bedste børnepsykologer. Den er udkommet på nu tolv sprog, og den er testet og sagt god for af både flygtningeforældre og fagpersonale på landets asylcentre.

"Forældreguiden fungerer både som håndbog og som app, hvilket gør det nemt for forældrene at få glæde af guiden, når udfordringerne opstår. Det er tænkt som et selvhjælpsværktøj, der på en nærværende og let forståelig måde giver forældrene den viden og de redskaber, der skal til, for at hjælpe og støtte børnene", fortæller strategi- og udviklingschef i Røde Kors, Kasper Koch.

Henriette Christiansen, direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration, siger:

"Særligt børnefamilier er sårbare under flugten og ankomsten til et nyt land. Børnenes liv er præget af stor usikkerhed og deres forældre er ofte selv i krise og kan have svært ved at understøtte børnenes behov. Vi vil gerne bidrage til at hjælpe børnene i den akutte situation og her ser vi guiden som et effektivt værktøj. Den hjælper forældrene til selv at hjælpe deres børn".

Nu håber Røde Kors og Egmont Fonden, at rigtig mange vil få glæde af guiden, som jo også kan være i rigtigt godt værktøj for mange pædagoger og andre, der tager imod børnene fra Ukraine.

For at sikre, at også undervisere er godt rustet til formidling af forældreguiden, er der udviklet et e-læringsprogram om guiden og dens indhold. Både guide, app og e-læringskursus stilles gratis til rådighed for alle, som arbejder med flygtninge.

Guiden kan downloades i App Store og Play Butik under navnet ”Parent-Guide”, og den kan også hentes på Røde Kors’ hjemmeside. Find den her.

Du kan også rekvirere forældreguiden i trykt udgave ved at skrive til parentguide@redcross.dk.

For yderligere informationer
Strategi- og udviklingschef i Røde Kors, Kasper Koch, kpk@redcross.dk, +45 2276 2525.
PA- og kommunikationschef, Egmont Fonden, Katrine Munch Bechgaard, kmb@egmontfonden.dk, +45 6137 9896.

Læs mere om Egmont Fondens støtte som følge af krigen i Ukraine her.