sygdom

Børn, der oplever alvorlig sygdom og sorg, bliver overset

25.11.2014

PRESSEMEDDELELSE

 Børn, der oplever sorg og alvorlig sygdom, bliver overset

”Tal til os!” ”Lyt til os- og lær!” Sådan lyder det fra børn og unge, der har oplevet at miste et familiemedlem eller selv er alvorligt syge. Egmont Rapporten 2014 peger på, at deres behov for støtte bliver overset, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for deres trivsel og læring.

2.500 børn og unge under 18 år mister hvert år en mor eller en far. Hver tiende barn eller ung lider af en kronisk eller langvarig sygdom. Og 15 procent af alle familier, der rammes af sygdom eller dødsfald, oplever, at hverdagen bryder sammen.

 De børn og unge, der er berørt af sygdom eller død i nærmeste familie føler sig ofte oversete og ensomme. Det viser Egmont Rapporten 2014, hvor børn og unge fortæller om, hvad de savnede og hvad der hjalp dem, da de havde det sværest.

 ”Børn og unge, der oplever sygdom eller død i familien kan have svært ved at råbe omgivelserne op og fortælle, hvad de har brug for. Rapporten viser, at vi skylder de sårbare børn og unge at lytte til dem og sikre dem støtte og ind i mellem et frirum, så de kan få et godt liv på trods af livskrisen. Ellers kan det få alvorlige konsekvenser for deres trivsel og læring,” siger Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration.

Alene med sorgen

Rebecca mistede sin far, da hun var 14. Hun fortæller, hvordan hun oplevede at stå helt alene med sin sorg. I skolen og blandt kammeraterne.

”Jeg oplevede ikke nogen form for støtte under sorgprocessen. Jeg følte, at alle vendte mig ryggen. De var bange for, hvad de skulle sige, og derfor tog de afstand. Mine lærere var heller ikke til stor hjælp. De skubbede det bare til side.”

Alle har et ansvar

Rebeccas historie er symptomatisk. 19 % af de børn og unge, der har mistet et nært familiemedlem eller selv er alvorligt syge, fortæller, at de har ingen eller få voksne eller venner at tale med, hvis de har problemer eller er kede af det. Nogle bliver så belastet psykisk, at de overvejer selvmord. Og knapt to ud af tre af de syge børn oplever, at de har problemer med at følge med i skolen. Egmont Rapporten viser, at de støtteordninger, der findes i dag ikke slår til. Børnene og de unge har behov for mere og bedre støtte og omsorg – både fra skolen og sundhedsvæsenet, men også fra civilsamfundet - det vil sige folk omkring dem, såsom naboer, venner eller klassekammeraters forældre. Egmont Fonden vil gerne tage et medansvar overfor de børn og familier, der rammes af sygdom og sorg, lyder det fra Henriette Christiansen.

”Situationen for børnene og de unge er alvorlig. Det vil Egmont Fonden gerne reagere på. Vi har afsat 60 mio. til at hjælpe børn og unge, ramt af sygdom og sorg. Men vi kan ikke gøre det alene. Med udgivelsen af rapporten vil vi gerne invitere offentlige og private aktører til at arbejde sammen med os om at skabe rammerne for, at børn og unge kan få godt liv på trods af livskrisen,” siger Henriette Christiansen.

FAKTA: Det siger børnene og de unge i Egmont Rapporten

”Lærerne sendte ikke lektier til mig, mens jeg var på hospitalet. Jeg synes, det kunne være godt med et kursus både til lærere og elever, så de blev bedre til at kommunikere med den syge.” Silas, 15 år, levertransplanteret.

 "Vær ikke bange for at tale om sorg. Den der sørger, vil hellere tale om sin sorg end at møde tavshed,” Alberte 14 år, har mistet sin mor.

 Som ung syg bliver man let overset i uddannelsessystemet. Det værste har været den manglende forståelse fra lærerne i forhold til fravær grundet de mange indlæggelser og kontrol.” Annemette, 21 år, kronisk nyresyg

 Månederne efter min fars dødsfald var jeg fanget i en boble. I dag kunne jeg godt have tænkt mig, der var en form for ”ønskefond”, hvor man kunne komme ud at opleve noget. Efter et dødsfald har man heller ikke så mange penge.” Rebecca, 16 år, har mistet sin far. 

FAKTA: Om Egmont Rapporten

Egmont Rapporten udgives af Egmont Fonden, der arbejder for et godt liv for børn og unge. Egmont Rapporten sætter hvert år fokus på et særligt aspekt af børn og unges liv.

Egmont Rapporten 2014 er baseret på stemmerne fra 21 børn og unge, der har mistet en forælder eller selv er alvorligt syge. De fortæller deres personlige historie og giver gode råd til skolen, hospitalet og os alle sammen som medmennesker. Desuden bygger rapporten på interviews med eksperter, samt på viden fra 800 børn og unge, 900 forældre og 1000 børne- og ungeprofessionelle, der i 2013 deltog i Egmont Fonden og Mandag Morgens Omsorgsmåling.