skilsmisse-taske-tog

Hvert 4. barn: Min mor og far taler ikke sammen

23.11.2015

Børns Vilkår og Egmont Fonden efterlyser mere hjælp til forældre i skilsmisse på baggrund af den ny rapport, der viser, at rigtig mange børn lider under forældrenes dårlige samarbejde. 

Hvert 4. skilsmissebarn oplever, at deres forældre ikke taler sammen. Samtidig siger 17 procent af børnene, at forældrene bagtaler hinanden, og 12 procent, at forældrene tit skændes. 

Det viser en ny rapport om børns oplevelser af konfliktfyldte skilsmisser, ”Jeg er træt af at være deres brevdue”, som Børns Vilkår står bag i samarbejde med Egmont Fonden. Rundspørgen i undersøgelsen er udført af Epinion og er af etiske grunde foretaget blandt store børn, nemlig 505 børn i alderen 15-18 år. 

”Det er helt vilde tal, jeg har aldrig set noget lignende. Det skal ikke være sådan, at børnene er alene om at få hverdagen til at hænge sammen,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl. 

Børnene bliver budbringere 
Rapporten viser desuden, at når forældre samarbejder dårligt, bliver børnene budbringere mellem forældrene og bruger al deres energi på at forsøge at skabe fred. Så meget, at de glemmer sig selv. De alvorligste samtaler på BørneTelefonen er med børn, der i magtesløshed over forældrenes uvenskab, sulter sig, skærer i sig selv eller overvejer selvmord.

”Rapporten understøtter, hvad vi ved fra forskningen, at det særligt er de konfliktfyldte skilsmisser, der er belastende for børn og unge. Vi bør som samfund gøre mere for at støtte børn og unge i skilsmisse – især kan vi blive bedre til at forebygge konflikter,” siger direktør i Egmont Fonden, Henriette Christiansen. 

Egmont Fonden og Børns Vilkår foreslår på baggrund af rapporten, at alle forældre, der skal skilles, skal tilbydes undervisning – ved fysisk møde eller online – i kommunikation, konflikthåndtering samt i børns reaktioner i forbindelse med skilsmisse. 

”Der er brug for mere hjælp til familierne. For børnenes skyld, men også fordi det kan betale sig samfundsmæssigt at forebygge konflikter, som fører til alt fra sygedage fra arbejdet til psykologbehandling af børn,” siger Rasmus Kjeldahl. 

Børns Vilkår afholder i dag i samarbejde med Egmont Fonden konferencen ’Barnet Først’, der sætter fokus på, hvordan vi som samfund kan sikre børns trivsel, når forældrene bliver skilt.